Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Úspěšný český spisovatel řekl pravdu o MLM, následně se strhla lavina kritiky ze strany lidí v multilevelových systémech

By  bře 22, 2016

Asi kdekomu z vás někdy zazvonil telefon od neznámého volajícího a na druhém konci se vás pak obchodník snažil přesvědčit o výhodnosti spoření, pojištění, či přemlouval ke změně tarifů plynu nebo elektřiny. Rozporuplnost nevyvolávají pouze dané nabídky, ale také způsoby, jakými je tito lidé prodávají. Nezřídka totiž pracují pro některé z MULTILEVELOVÝCH SPOLEČNOSTÍ, které jsou známé tím, že lidé v nich jsou odměňováni pouze na základě provizí. Hlavním specifikem také je, že každý z nich má za úkol tvořit si svůj tým, ze kterého má následně meziprovize. Do systému tedy tito lidé přivádí další své známé a kamarády. Lákal vás někdo také do týmu?   

„Uhánět klienty, to možná fungovalo před 30 lety, ale dnes je to způsob pravěkého obchodování. Něco jako dinosauři,“ říká Claudio Depeyrac na adresu lidí v multilevelových systémech a nešetří kritikou.

Dokonce ve svých videích srovnává tyto lidi s bohatými zemědělci a následně dodává, že kdyby oni začali dělat motivační semináře a ukazovali fotky ze svých dovolených, tak většina lidí se dnes bude chtít odstěhovat z měst také na vesnice a stát se podnikatelem v zemědělství. Tím naráží na to, že poměr bohatých lidí v jiných oborech podnikání je stejný, ne-li vyšší, než v MLM! „Těch pár lidí je tam vyzdvihováno, protože namotivovaná pracovní síla nic nestojí.“ 

Je to jako ve válce, kde je potřeba dát hladovému lidu naději tím, že pro ně vytvoříte hrdiny. A pokud vám někdo říká, že na oplátku získáváte školení za desítky či stovky tisíc v jejich systému, a poté jen sedíte a celý den někam voláte, tak věřte, že toto „know how“ má hodnotu max. do 5 000 Kč. Pokud za to odevzdáte roky svého života, budete samozřejmě mými videi frustrovaní. Říká v rozhovoru.     

Na facebooku, kde svá videa zveřejnil, se strhla velká vlna kritiky, zejména ze strany lidí z multilevelových společností, které o něm nechtějí už ani slyšet. 

Všichni čekali, že jako autor knihy Ukradený potenciál, která je o podnikání, budu automaticky na straně MULTILEVELOVÝCH SPOLEČNOSTÍ. Někteří lidé píší, že mám ojedinělé názory, se kterými se nesetkali.

Já si to ale nemyslím. Názory, ke kterým se veřejně hlásím, má mnoho podnikatelů, vlastníků firem a investorů. Mnoho těchto lidí je dál než já, dál než koučové, dál než všichni různí spisovatelé, co nám sem tlačí americký trh s nálepkami bestseller. Lidé, o kterých hovořím, mají však často jednu vlastnost – rozhodli se ty informace používat pro sebe. K nim se jen tak nedostanete, jste odkázáni jen na informace, co máte k dispozici, a opět je tu ta propast na spoléhání se na ty většinové názory ostatních…

Sám vím, jak trh s knihami funguje. Knihkupcům, nakladatelům je úplně jedno, jaká je kvalita vnitřku knihy. Všichni chtějí mít zisky bez práce. Nejtěžší je udělat něčemu jméno. Proč by knihkupec, který má často z knihy více peněz než sám autor, říkal „toto prodávat nebudu“. Proč by to dělali nakladatelé, kteří z toho mají nejvíce? Je tu rozdělený trh, kam směřují již osvědčené knihy hlavně z USA. Oni tam umí ty věci prodávat a expandovat s nimi, umí to prodat i nám. O čem víte, že se toho prodalo na sto tisíc kusů (v USA no problem – velký trh), na tom se snaží všichni svézt. Vydavatelé vydávají stovky knih ročně, řádově i tisíce, nemají čas to studovat. Podporují se tedy logicky ty knihy, ze kterých mají nakladatelství peníze. Oni mají za ty roky vyšlapané cestičky. V mém případě, když jsem si knihu vydal sám, nedostali z 3 500 kusů ani korunu. Zapomeňte na podporu českých talentů, pokud mezi ně patříte. Kapitalismus není patriotismus. Já však o podporu ani nežádal. Některé pozvou do televize pro začátek na méně sledované pořady, aby se ukázali, ale když vám za tuto spolupráci nabídnou 20 % z celé marže na vaší knize, tak v té televizi vystupujete spíše z titulu jejich zaměstnance, protože 80 % toho, co vyděláte díky zviditelnění, si rozdělí nakladatel s knihkupcem. Takto ovšem mnoho lidí nepřemýšlí.

Největšími odběrateli vzdělávacích knih (osobní rozvoje všeobecně) jsou ohromné celosvětové multilevelové sítě, pak není divu, že se k nám posléze nejvíce dostává jejich náboženství. Dost lidí, co ty knihy píše, z tohoto prostředí samo pochází. Bohatnou na tom, samozřejmě kromě prodeje knihy mají také velké honoráře jako motivační speakeři na různých vzdělávacích akcích v MLM i mimo ně, což zvyšuje prestiž, když vystoupíte před 5 000 lidmi. Vysvětlujte novinářům, o co tady běží, oni potřebují senzaci. Stejně jako ti, co sedí v sále a za nekonečného aplausu přikyvují každému slovu. Jinde není prostor před takovým počtem vystoupit, jaké firmy mají tak početné týmy? Je jich jenom pár. Psát v rétorice MLM je výhodné, protože to je silné prostředí, které daný titul může zpropagovat. V neposlední řadě majitelé, co ten systém vymysleli, získávají senzační propagaci, která je v tom poměru, kolik lidí zasáhne, příliš nestojí. Získávají tím nekonečné řady nových dvacetiletých mladíků, co hledají své štěstí. Pokud se přidáte mezi ně, získáte potřebnou rétoriku, jak zavolat cizím lidem a nabídnout jim produkty. Dokážete díky tomu hovořit o tom, jak skvělé jsou pasivní příjmy, proč byste všem rozmluvili zaměstnání. Ale co dál?

Byla to vlastně náhoda, že jsem napsal knihu. O MLM už ty věci vím dlouho, ovšem v knižním světě jsem toto začal reflektovat teprve nedávno. Pocházím totiž odjinud, já prodával firmy a setkával se s majiteli, kteří je vlastnili. Ti skuteční majitelé řeší obchodní koncepty, na kterých je každý úspěch daných firem postavený, hledají svou cestu, kterou si přizpůsobují dle svých silných stránek. Tam vzniká ta rozdílnost v hodnotě, co prodává. Oni přizpůsobují systém podle sebe, ne naopak, oni systému! Jedině tehdy mají kormidlo a nestávají se řadovými pěšáky, pro které navrhnul systém někdo jiný. Díky tomu jsem do spousty firem i viděl. Během tří let v investičním klubu, který jsem spoluzaložil, prošly investice do firem za 100 miliónů korun. Věřte mi, necítím se být neúspěšný člověk, jak je zvykem označovat všechny ty, co se byť jen slůvkem ve zlém o MLM systému vyjádří. 

Mezi mnou a těmi lidmi je rozdíl. Pak vzniká pochopitelně rozkol v tom, co považujete za obsah slova podnikání, proto používám slova dvě: podnikání a skutečné podnikání, kterým však MLM systém není. Mnozí se mě ptají, jak ty o tom víš, jak dlouho jsi dělal multilevel marketing? Já odpovídám, co na tom záleží? Princip není v tom, jak dlouho jsem ho dělal, ale co jsem dělal jiného, abych na to, co říkám, mohl přijít. Samozřejmě, že zkušenosti s MLM mám. To nejpodstatnější je však to, na jakých argumentech stavím svá tvrzení – popisuji to jednoduše a s lehkostí, s jednou tužkou a papírem během 26 minut, že to snadno pochopí každý. Řešit v tomto případě všemožné způsoby není na místě, ty jsou totiž relativní a bez nich se lidé v MLM nepohnou dál. Jestli někdo něco dělá 5 let, jiný 15 let a ten třetí 30, kdo z nich je lepší? Odpověď je jednoduchá, ten, kdo se nejrychleji posouval a pravděpodobně vyzkoušel nejvíce stylů, tím možná zkušenostmi přeskočil člověka, který používal jeden styl po dobu 30 let. Rozhodují výsledky a argumenty, které se k nim bezprostředně vážou. Dnes, po těch letech v podnikání, vidím, že úplně nejdůležitější na začátku je zvolit si ten správný směr, protože jakmile už jednou zvolíte, nemáte čas na další business.

Hlas věčných pochybovačů a milovníků příběhů je v tomto už jen dokreslení smutné situace, jak málo lidé z MLM dokáží pracovat s čísly a spočítat si pravděpodobnosti při porovnání s jinými typy obchodních příležitostí, kde ovšem ale není tolik té zázračné motivace. 

Hodně lidí také protestovalo proti tomu, že jsi natočil 26minutové video, kde jsi celý systém MLM, o kterém v těch videích hovoříš, rozebral do podrobností, přičemž jsi ale toto video začal prodávat. Nemáš teď pocit, že na MLM vyděláváš, sice trochu jinak než ostatní autoři?  

Ano, vydělávám. Nebojím se to přiznat. Dost tím, co pouštím na veřejnost, do určité míry riskuji. Ať to bylo mojí knihou, tak nyní touto „kauzou“. Hledání pravdy stojí čas, a to jsou peníze, za které vám nikdy nezaplatí korporace, a když ano, tak pro změnu ale budete muset pro ně dělat jiné činnosti, a pak nebudete mít vlastně čas na to odkrývání a předávání těchto věcí dál. Rozhoduje lid, zda uslyší a podpoří alternativní proudy. Jsem obchodník, který zná svou cenu. Neříkám líbivá slova a rozhodně nenabízím řešení, která osloví všechny. Z podnikání se díky MLM stal neskutečný POP. Lidé si myslí, že může opravdu podnikat úplně každý a také že má každý nárok na informace zdarma. Ano, často investujete nulu v MLM, může tam začít každý, problém je však ten, že s nulou tam často i končíte. Uzavírá exkluzivní rozhovor C. Depeyrac.

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.