Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Šokující zjištění! Takto vypadá EET v praxi. Tak tomu se snad ani nechce věřit

By  led 14, 2017

Elektronická evidence tržeb měla odstranit daňové úniky a nastolit rovné a spravedlivé podnikatelské prostředí. Měla!

Předpokládalo se, že po zavedení EET se restauračním provozovnám zvednou evidované, či chcete-li přiznávané tržby. Tak to přece mělo být. Na každý nákup bude vydána účtenka a každá tržba bude zaregistrována do systému. Vzhledem k tomu, že prakticky všechny restaurace zvedly ceny o cca 5-15 procent měly logicky růst právě ty evidované tržby. Nerostou. V praxi to vypadá tak, že značná část provozoven má prostě na pokladně dva knoflíky. Pokud přijde známý nebo osoba mluvící cizí řečí, tedy cizinec, pak se prostě zmáčkne knoflík, který tržbu do EET systému nenahlásí.

Nebo jinak. Jídlo tzv. „přes ulici“ evidenci nepodléhá. A tak například pizzérie, která měla vždy zákazníky, kteří se nechali obsloužit u stolu a ty, kteří si nechali pizzu zabalit s sebou v poměru zhruba 50 na 50 najednou, přes noc, prodává přes ulici více než 90% své produkce.

Nebo ještě jinak. Pivovary prodávají pivo na fakturu, na které stojí „maloobchodní prodej“, ale bez označení konkrétního odběratele. Ten tuto dodávku zaplatí v hotovosti a fakturu v klidu vyhodí. Pivo pak prodává systémem dvojích tlačítek.

V pivovaru tedy mají tržby a hromadu faktur, ale tyto faktury už není možné nijak spárovat! Vcelku logicky tedy nefunguje ani systém kontrolního hlášení, který měl právě tyto případy ohlídat!

Je to prostě tak, jak mnozí předpokládali. Ve vynalézání cest, jak „očůrat“ jakýkoli systém, byli Češi vždy na špici!

Jak říkáme. Nezměnilo se prakticky nic!

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.