Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Rusko vyšle do oblak nezničitelnou bílou pevnost. Přečtěte si podrobnosti

By  led 27, 2017

V Rusku běží na plné obrátky vývoj strategického nadzvukového raketového nosiče Tu-160M2. Druhá generace „bílé labutě“ přinese nejen obnovení výroby tohoto fascinujícího stroje, ale především kvalitativní změnu jeho schopností – včetně možností ubránit se vzdušnému útoku.

V Rusku běží na plné obrátky vývoj strategického nadzvukového raketového nosiče Tu-160M2. Druhá generace „bílé labutě“ přinese nejen obnovení výroby tohoto fascinujícího stroje, ale především kvalitativní změnu jeho schopností – včetně možností ubránit se vzdušnému útoku. Ruské vojenské letouny a vrtulníky, která se tak osvědčily v Sýrii, jsou průběžně modernizovány. Samotná konstrukce strojů přitom zůstává stejná, výrazně se však mění jejich vybavení.

Jedním ze zmodernizovaných letadel je strategický bombardér Tu-95. Zkušenosti z jeho úspěšného bojového nasazení zřetelně prokázaly, že po modernizaci bude schopen plnit své úkoly ještě celou řadu let. Byl proto vybaven raketovým systémem Sprut a je nyní schopen odpalovat i nejnovější stealth rakety Ch-101. Modernizací ovšem neprošla jen jeho výzbroj, ale také avionika.

Výrobu řady nových přístrojů palubní elektroniky však bylo nutno zajistit také pro další typ strategického bombardéru – pro Tu-160. Také o modernizaci tohoto letounu rozhodlo ministerstvo obrany. Velení armády totiž na tento stroj sází vzhledem k jeho unikátním schopnostem. Letoun může po překonání vzdálenosti 10 000 kilometrů svrhnout na hlavy teroristů až 40 tun pum nebo vypustit úctyhodnou zátěž strategických křídlatých raket s doletem převyšujícím dalších 4 500 km.

Po modernizaci se tento stroj stane jakýmsi předstupněm strategického bombardéru další generace, a to až do dokončení vývoje PAK DA (z ruského: Перспективный авиационный комплекс дальней авиации).

Vylepšená avionika Tu-160 propojí možnosti nejnovější techniky s podmínkami radioelektronického boje. Podle vývojových pracovníků bude Tu-160M2 v boji více než dvakrát účinnější než jeho předchůdce, a to zejména díky využití zcela nového přístrojového vybavení.

Vývojem nových navigačních přístrojů, ovládání zbraňových systémů, prostředků kontroly letu a palivového managementu pro „bílou labuť“ byly pověřeny jednotlivé podniky koncernu Radioelektronické technologie – KRET.

Podle poradce prvního náměstka generálního ředitele KRETu Vladimira Michejeva budou v trupu letounu variabilně nainstalovány moduly integrované avioniky a výpočetních systémů, a to výhradně vlastní produkce – bez použití importovaných komponent nebo příslušenství.

„K dnešnímu dni KRET již dosáhl značného pokroku při vývoji systémů pro tento fakticky zcela nový letoun, jakým se Tu-160M2 stane po obnovení jeho výroby,“ uvedl pro TV Zvezda Michejev. Celý nový komplex avioniky pro Tu-160M2 má být hotov v roce 2020.

Moderní avioniku vojenského letectva si dnes již nelze představit bez integrovaného systému radioelektronického boje (REB). Podle vývojových pracovníků bude Tu-160M2 vybaven zcela novým komplexem REB vycházejícím ze systému Gimalaj (Himalaj). Ten je v současné době testován na stíhacích víceúčelových letounech 5. generace PAK FA.

Podle zdrojů v KRETu je toto zařízení jedno z nejmodernějších svého druhu na celém světě. Mělo by zajistit ochranu Tu-160M2 před všemi typy protiletadlových raket.

Kromě toho bude letadlo vybaveno pevně zabudovaným moderním inerciálním navigačním systémem BINS-SP-1. Výrobek Moskevského ústavu elektromechaniky a automatiky umožní osádce letounu zjistit polohu, směr a rychlost letounu vysoce přesnými přístroji – laserovými gyroskopy a krystalovými (piezoelektrickými) akcelerometry.

V případě nutnosti bude „bílá labuť“ schopná se orientovat doslova „podle hvězd“ – díky unikátnímu systému astrokorekce. A zdůraznit je zapotřebí i další důležitou schopnost systému BINS: ten totiž umožňuje určit polohu letounu i v případě působení prostředků REB nepřítele tím, že buď ruší jejich signály, nebo dokonce imituje nesprávné signály navigačních družic.

Bombardérů Tu-160M2 má být vyrobeno až padesát. Sestavování prvního z nich už v Kazani začalo, ačkoliv v tomto případě je ještě použit drak stroje z 90. let. Podle současných předpokladů se stroj poprvé vznese v příštím roce, avšak sériová výroba bude spuštěna až počátkem příští dekády.

Zdroj: ea24.cz

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.