Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Vladimir Putin: Nezáleží mi na hranicích, ale na životech lidských bytostí

By  úno 12, 2019

Před 25 lety jsme oslavovali konec studené války. Poslední rok nám ale přinesl více válek a krizí než kdy předtím. Co se tak zásadně pokazilo ve vztazích mezi Ruskem a Západem?

To je velká otázka. Všechno jsme udělali špatně.

Loading...

Všechno?

Od samého počátku se nám nepodařilo přenést přes rozdělení Evropy. Před 25 lety padla Berlínská zeď, ale neviditelné zdi se posunuly dále na východ Evropy. To vedlo k vzájemným nedorozuměním a obviňování, což je důvodem následujících krizí.

Co tím myslíte? Kdy se tento vývoj vystupňoval?

V roce 2007 mě mnoho lidí kritizovalo za můj proslov na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Ale co jsem tam řekl? Pouze jsem podotkl, že bývalý generální tajemník NATO Manfred Wörner nás ujistil, že NATO nebude po pádu Berlínské zdi expandovat na východ. Mnoho německých politiků před takovými kroky také varovalo, například Egon Bahr.

(Putinův mluvčí mu podal složku, jež obsahuje přepis hovorů, které mimo jiné zahrnují také rozhovor s Bahrem v Moskvě. „Toto nikdy nebylo zveřejněné,“ řekl Putin.)

O jaké rozhovory se jedná?

Během 90. let vedl kancléř Helmut Kohl a ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher mnoho rozhovorů s prezidentem Gorbačovem a dalšími sovětskými představiteli. Toto, například, Egon Bahr řekl 26. června 1990: „Pokud teď nepodnikneme jasné kroky, abychom zabránili rozdělení Evropy, povede to k izolaci Ruska.“ Bahr, moudrý muž, měl velmi konkrétní návrh, jak tomuto nebezpečí zabránit: USA, Sovětský svaz a zainteresované státy by měly přetvořit zóny střední Evropy tak, aby do ní nemohla vstupovat NATO se svou vojenskou strukturou.

Země střední Evropy se chtěly stát členy NATO, byla to jejich vlastní volba – tímto krokem si chtěli zajistit své bezpečí.

To už jsem slyšel tisíckrát. Samozřejmě že má každý stát právo zorganizovat si svou bezpečnost dle vlastního úsudku. Ale ty státy, které již byly členy NATO, také mohly následovat vlastní zájmy – a nehlasovat pro expanzi na východ. Jenže NATO a USA chtěli kompletní vítězství nad Sovětským svazem. Chtěli sedět na evropském trůně sami. Ale nyní tam sedí a my mluvíme o všech těch krizích, které vůbec nemusely nastat. Také můžete vidět snahu o absolutní triumf v amerických plánech protiraketové obrany.

Nyní jste podrobně vysvětlil chyby Západu z ruské perspektivy. Rusko samo neudělalo žádné chyby?

Ano, udělali jsme chyby! Trvalo nám to moc dlouho. Kdybychom dali najevo naše národní zájmy jasněji hned od začátku, svět by byl dnes ještě stabilní. Po rozpadu Sovětského svazu jsme měli mnoho svých problémů, za které nemohl nikdo jiný než my sami: pád ekonomiky, kolaps sociálního systému, separatismus a samozřejmě i teroristické útoky, které naší zemí otřásly. Ohledně toho nemusíme hledat viníky v zahraničí.

Co si myslíte o teorii, že existují dva Putinové? Jeden až do roku 2007 kamarád se Západem, blízký přítel kancléře Schrödera. A druhý, chladný válečník.

Já se nikdy nezměnil. Cítím se tak mladý jako vždy a stále jsme s Gerhardem Schröderem blízcí přátelé. Ale věci se mění v mezinárodních vztazích. V tomto smyslu nejsem ani přítel, ani nevěsta, ani ženich – jsem prezident 146 milionů Rusů. Musím zastupovat jejich zájmy. Jsme ochotni toto vyřešit bez jakýchkoliv konfliktů a hledat kompromisy na bázi mezinárodního práva.

Stojí Krym za tak vážná poškození vztahů Ruska a Západu?

Co myslíte Krymem?

Jednostranné posunutí hranic v Evropě, která je však především založená na respektování státních hranic.

To pro mě znamená lidské bytosti. Nacionalistický puč v ukrajinském hlavním městě Kyjevě v únoru 2014 ohromně vyděsil 2,5 milionu Rusů žijících na Krymu. Takže co jsme udělali? Nešli jsme do války, nevystřelili jsme, ani jeden člověk nebyl zabit. Naši vojáci pouze zabránili ukrajinským jednotkám na Krymu v potlačování lidského práva na vyjádření se. V referendu – o němž se rozhodlo ještě ve starém krymském parlamentu – většina obyvatel hlasovala pro připojení k Rusku. To je demokracie, vůle lidu. 

Ale nemůžeme jen tak vyloučit státní hranice.

Podle mě nezáleží na hranicích ani státních teritoriích, ale na životech lidí. 

Dle vašeho pohledu nedošlo na Krymu k žádnému porušení mezinárodního práva. Jak tedy vysvětlíte občanům Ruska závažné ekonomické sankce ze strany Západu a Evropské unie?

Ruská populace má v této situaci naprosté jasno. Napoleon kdysi řekl, že spravedlnost je inkarnací Boha na Zemi. Já vám říkám: znovuspojení Krymu a Ruska je spravedlivé. Západní sankce nejsou mířeny na pomoc Ukrajině, ale na geopolitickém zatlačení Ruska zpátky. Jednají hloupě, a škodí tak oběma stranám.

 Autoři: Nikolas Blome, Kai Diekmann, Zdroj: 1

Loading...

Zdroj: 1

loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.